Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co mi přineslo letošní EURO

Fotbalové Mistrovství Evropy 2008 právě skončilo a jelikož jsou mé dojmy z něj ještě čerstvé, pokusím se nyní vypsat ty věci, o kterých se domnívám, že měly zásadní vliv na vývoj celého turnaje.

reprezentace Nizozemí

Ofenzivní pojetí hry – po vítězství Řeků na minulém šampionátu si většina fanoušků (samozřejmě kromě těch řeckých) stěžovala na triumf defenzivního „antifotbalu“, který družina pod vedením kouče Rehhagela praktikovala po většinu turnaje. Uznávám, že některé fotbalové trenéry a teoretiky mohl pohled na propracovanou obranu řeckého týmu uspokojit, ale fotbal jako takový se hraje hlavně pro fanoušky, a proto jsem uvítal, že se letošní rok prosadily zejména týmy s útočným pojetím hry. První dvě utkání Holandska ve skupině, to byla fotbalová extáze a i když měli v určitých fázích zápasů velkou míru štěstí, sázka na totální ofenzivu se jim stoprocentně vyplatila. Španělský tým zaujal bezchybnými kombinacemi ve velké rychlosti a k těmto dvěma týmům musíme připočíst také mužstvo Rusů, kteří mohli mít v kolonce vstřelených branek možná trojnásobný počet, nebýt jejich neuvěřitelně bídné koncovky.

Ačkoliv mi řecký tým nijak zvlášť nevadil, cítil jsem jisté zadostiučinění v závěru jejich zápasu s Ruskem, když už bylo pro Řeky vše ztraceno – ani ne tak kvůli minulému šampionátu, jako spíš pro tu samou neatraktivní taktiku, kterou Rehhagel týmu opět vštípil, třebaže s hráči jako Samaras, Gekas, nebo Amanatidis mohl soupeře zkusit přehrát i v útočné fázi.

 

Talentované mládí – dát příležitost odhodlaným a motivovaným mladíkům a nesázet stále na osvědčená jména (která jsou navíc dost často z formy), to se letos vyplatilo řadě trenérů. Kromě již zmíněných týmů Španělska, Holandska a Ruska musím uvést také Turky, kde mladí hráči jako Arda, nebo Kazim zásadně ovlivňovali důležité momenty turecké cesty turnajem.

Kdo naopak mládí drasticky podcenil, to byl bohužel Karel Brückner a o moc lépe si nevedl ani Raymond Domenech coby kouč francouzského týmu.

Fyzická připravenost – letos se prodlužovala tři ze čtyř čtvrtfinálových utkání. Dvě hodiny na hřišti při (předpokládaném) maximálním nasazení, to dá člověku sakra zabrat a uspěje samozřejmě ten, kdo má víc natrénováno. Výborně byli v tomto ohledu připraveni Rusové, kteří „jezdili po zadku“ od první do poslední minuty. Jako jejich protiklad musím, bohužel, uvést opět náš tým, který v závěru zápasu s Tureckem zcela odpadl a průchodnost naší levé strany zjevně dokazovala kuloární šuškandu o slabší fyzické kondici Marka Jankulovského. Argument, že fyzička je závislá na přípravě v klubech, za které reprezentanti hrají, podpořený tvrzením, že „těsně před turnajem je beztak pozdě v tomto ohledu něco dohánět“, je buď vědomá lež, případně snaha udělat z novinářské a fanouškovské veřejnosti pitomce, nebo prostě nebetyčná neznalost odpovědných lidí. Ze své dřívější kariéry aktivního sportovce moc dobře vím, že stačí týden intenzivního (dvoufázového) tréninku (soustředění), následovaný stejně dlouhým, víceméně regeneračním, cyklem, kde se dolaďuje spíš technická stránka věci, těsně před turnajem a nárůst fyzické kondice je rapidní. Jde to tak u jiných sportů, nevím proč by to nemělo jít i u fotbalu. K čemu jinak ona reprezentační soustředění v Alpách jsou?

 

Není slabých týmů – pamatuji si jak v osmdesátých letech měly kolem sebe týmy jako Německo, nebo Itálie jistou „auru neporazitelnosti“. Nebylo běžné, aby je (tehdy) druhořadý tým jako bylo třeba Československo pravidelně porážel.

A dnes? Itálie po otřesných výkonech končí ve čtvrtfinále, Francie ve skupině a taková Anglie se na šampionát vůbec nedostala, zatímco Turecko skončilo svou pouť až v semifinále. Špička se znatelně rozšířila, záleží již jen a jen na aktuální formě hráčů a taktických dovednostech trenéra.

Downsizing německé mašiny – někdo by mohl namítnout, že dvě stříbrné a jedna bronzová medaile z posledních čtyř velkých šampionátů je vizitkou mimořádně úspěšného týmu, ale já si nemůžu pomoci, současný reprezentační kádr Německa již nemá onu pověstnou sílu týmu z přelomu osmdesátých a devadesátých let. Na letošním EURU prakticky přehráli akorát Poláky, s Rakouskem neměli do poslední chvíle nic jistého, na Chorvaty ani náhodou neměli, Turky porazili se štěstím a ve finále ani pořádně neohrozili branku. Osobně vidím hlavní příčinu v tom, že tento tým, ač je složen z toho nejlepšího, co je v Německu k dispozici, nemá takové tahouny, jako měl v minulosti. Schází jistota v podobě pořádného gólmana (Schumacher, Ilgner, Köpke), nesmlouvavý vůdce obrany (Sammer, Matthäus), technický záložník (Hässler, Möller) a zejména kanonýr světové extratřídy (Klinsmann, Bierhoff).

Jak jsem již naznačil na začátku, poslední dobou je trendem zmenšování objemu motorů u aut a s tím související úbytek výkonu se nahrazuje pomocí turbodmychadel. Jenže marná sláva, žádný čtyřválec, byť sebelépe upravený, nebude mít nikdy takový tah a kultivovaný chod, jako osmiválec, či dvanáctiválec. A takhle nějak mi teď připadá německá reprezentace. Zatímco dřív jela jak Mercedes S Classe, nyní jako kdyby přesedla do Passata 1,8 Turbo – čas od času má při zvýšených otáčkách dobrý výkon, jinak to ale nestojí moc za řeč.

Autor: Milan Pokorný | pondělí 30.6.2008 8:22 | karma článku: 18,74 | přečteno: 2076x
  • Další články autora

Milan Pokorný

Zelené Slovensko, hopsající Česko a trollové v diskusích

Nechtěl bych, aby tento můj článek působil nějak povýšeně a arogantně, ale myšlenky, které v něm hodlám zachytit, se mi honí v hlavě už delší čas, proto bych jim rád dal tímto způsobem ucelenou formu.

23.7.2012 v 8:07 | Karma: 16,83 | Přečteno: 1447x | Diskuse| Sport

Milan Pokorný

Několik oranžových povolebních postřehů

Je už sice pár dní po volbách a strana, ze které jsem měl opravdový strach (tzn. ČSSD) je zřejmě mimo veškeré důležité rozhodování o budoucnosti ČR, ale přesto mi to nedá nezastavit se u některých věcí, kterých jsem i u oranžové strany všiml.

3.6.2010 v 13:06 | Karma: 41,25 | Přečteno: 3080x | Diskuse| Politika

Milan Pokorný

Komunisté by se omlouvat neměli

Čas od času vyvstane v naší společnosti debata o tom, zda by se komunisté měli, nebo neměli omlouvat za svou minulost. Trochu jsem si o tom zapřemýšlel a došel jsem k názoru, že taková omluva by se po nich vůbec neměla žádat.

7.12.2009 v 10:53 | Karma: 28,74 | Přečteno: 1431x | Diskuse| Společnost

Milan Pokorný

Thierry Henry na kříži

Je jasné, že ruka Thierryho Henryho, kterou zahrál v prodloužení zápasu o postup na MS proti Irům, byla jasným přečinem proti fotbalovým pravidlům a že od hráče takového formátu podobný úlet čekal málokdo.

21.11.2009 v 21:10 | Karma: 16,40 | Přečteno: 1746x | Diskuse| Sport

Milan Pokorný

Nezdravá Brücknerovská kontinuita

Se zvolením Ivana Haška na post předsedy ČMFS velká řada fotbalových fanoušků očekávala velké změny. Jenže Hašek namísto toho, aby to vzal tak nějak po „Obamovsku", začal své naděje na spasení našeho fotbalu, resp. špatně rozjeté kvalifikace na MS, hledat v minulosti.

7.9.2009 v 10:20 | Karma: 23,53 | Přečteno: 1547x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Hromadná nehoda poblíž letiště uzavřela Pražský okruh, jedno z aut skončilo na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  16:43

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahují na 27. kilometru Pražského okruhu, kde...

Česko a Německo sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, řekl Pavel

29. dubna 2024  6:03,  aktualizováno  16:42

Aktualizujeme Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zahájil dvoudenní návštěvu Prahy. Na Pražském hradě ho...

Steinmeier si v Praze může zlepšit reputaci. Poškodil mu ji döner v Turecku

29. dubna 2024  16:05

Pondělní dvoudenní návštěva Česka s fotkami od Vltavy je pro německého prezidenta Franka-Waltera...

Člověk v tísni poprvé sbírá peníze na Palestince. Hamásu nepůjdou, slibuje

29. dubna 2024  15:35

Největší a nejznámější česká humanitární organizace se odhodlala k bezprecedentnímu kroku. Poprvé...

  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3895x
sportovní fanoušek

Seznam rubrik

Co právě poslouchám

Oblíbené knihy