Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

6+5? Návrat do středověku!

Tak nám mocipáni z Mezinárodní fotbalové federace schválili omezení počtu cizinců v kádrech fotbalových klubů.

Dle vyjádření presidenta FIFA Seppa Blattera je toto opatření přijato kvůli „identitě klubů a národních mužstev“. Jinými slovy – zatímco celý okolní svět vesele globalizuje, ruší se víza a hranice mezi jednotlivými státy, nebo se uvolňuje pracovní trh pro cizince, tak FIFA otočila kormidlo proti proudu a touto aktuální direktivou vrací poměry ve fotbale někam hluboko do minulého století.

 

Nenapadá mě jediný logický argument, který by podporoval přijetí této nové směrnice. Pan Blatter se ohání něčím, co nazývá „ochrana mládeže“, ale když jde člověk trochu víc do hloubky tohoto „problému“, tak přijde na to, že současný stav je maximálně spravedlivý a dává každému rovnou šanci k tomu, aby se prosadil. Vždyť když se člověk podívá na jednotlivé ligy v Evropě, tak zjistí, kolik mladých hráčů, vzešlých z tamních poměrů, se úspěšně prosazuje v kvalitních klubech. Jména jako Gabriel Agbonlahor, Micah Richards, David Bentley, Stewart Downing, nebo Theo Walcott pomalu, ale jistě vstupují mezi absolutní elitu Premierleague, v La Lize jsou to pro změnu třeba Bojan Krkič, Sergio Ramos, nebo David Silva, o kterých se nejvíc mluví jako o budoucích hvězdách této soutěže. A jaký je důvod? Všichni to jsou skvělí hráči, kteří se dokázali prosadit i bez nějakých „limitů na cizince“. Žádný hráč ze zahraničí není před nimi upřednostňen, neboť v jejich klubu jsou právě oni na svůj post těmi nejlepšími. Na druhou stranu – proč myslíte, že například v Arsenalu nastupuje na pravém kraji obrany Bacary Sagna (Fra) a ne domácí Justin Hoyte, nebo proč třeba v Aston Ville hraje v základní sestavě pravidelně John Carew (Nor) a ne Marlon Harewood? Opět je to jen a jen o výkonosti a aktuální formě. Sám Arsene Wenger prohlásil, že pro něj není rozhodující faktor to, z jaké země jeho svěřenec pochází, ale to, jaký výkon předvádí na hřišti.

Další věcí, na kterou bude mít toto usnesení negativní dopad, je získávání zkušeností mladých hráčů po jejich příchodu do A-mužstev. Když použiju jako příklad opět anglickou Premierleague, tak rozhodně bude pro mladého hráče přínosnější, když bude tyto zkušenosti získávat od prvotřídních hráčů jako Torres, Ballack, či Berbatov, než od brusičů typu Alan Smith, Lee Bowyer, nebo Joey Barton (tady by mu navíc hrozila i fyzická újma), kterými bude nejvyšší anglická soutěž po začátku platnosti pravidla „6+5“ prolezlá skrz naskrz. A právě pro tuto ligu to určitě není pozitivní příslib do budoucna, poněvadž to jsou právě cizinci, kteří kvalitu Premierleague pozvedli za poslední roky až na úroveň nejlepší ligy na světě. Rozhodně si nemyslím, že se budou lámat divácké rekordy, když se o mistrovský titul bude prát 20 týmů ala Wigan, nebo Sunderland, kteří budou mít ve svých řadách sice hráče „srdcaře“, kteří nechají na trávníku všechno, ale nebudou schopni pořádně si zpracovat míč, nebo dokonce vymyslet nějakou kloudnou kombinaci na tři doteky.

 

Oblíbeným argumentem, který používá například pan Platini, coby obhájce „6+5“, je ten o národních mužstvech a o tom, že doplácejí na příliv cizinců do jejich lig. Jako příklad použijme již provařenou Anglii a její fiasko v kvalifikaci na letošní Mistrovství Evropy. V podobném smyslu se vyjádřil například i trenér MUTD Alex Ferguson, nebo kapitán Liverpoolu Steven Gerrard. Všechny zmíněné pány respektuji, ale nevycházím z údivu nad tím, jak otevřeně podporují tuto zjevnou hloupost. Když se člověk podívá na soupisku anglického národního týmu, najde tam jen samé hvězdné hráče, kteří rozhodně ve svém klubu nehrají druhé housle a ani se nemusí bát, že by seděli na lavičce náhradníků, pokud je k tomu nedonutí zranění. Frank Lampard, Rio Ferdinand, John Terry, Wayne Rooney, Joe Cole, Ashley Cole, Michael Carrick, Owen Heargraves, Wes Brown – to jsou všechno angličtí reprezentanti, kteří letos se svými kluby obsadili první dvě místa v nejlepší lize na světě a navíc si to rozdali ve finále Ligy mistrů. Již tento fakt jasně napovídá, že důvody kvalifikačního neúspěchu je potřeba hledat někde jinde a rozhodně na výkony Anglie nemělo vliv to, že v Arsenalu hraje na levém beku Clichy, nebo že v jeho záloze nastupují dva šikovní štírci z východní Evropy. Když prostě není k dispozici dobrý trenér s účinným systémem, nepomůže ani tolik hvězd „na hromadě“ a naopak – pokud je fungující systém, dokáže i papírově slabší mužstvo porazit to silnější, jako třeba Zenit Petrohrad doma Bayern Mnichov.

 

Upřímně doufám, že budou využity všechny dostupné prvky „odporu“ proti aktuálně přijatému usnesení FIFA a že nad zcestnými a demagogickými prohlášeními zvítězí argumenty zdravého rozumu.

Autor: Milan Pokorný | pátek 30.5.2008 14:56 | karma článku: 18,12 | přečteno: 2497x
  • Další články autora

Milan Pokorný

Zelené Slovensko, hopsající Česko a trollové v diskusích

Nechtěl bych, aby tento můj článek působil nějak povýšeně a arogantně, ale myšlenky, které v něm hodlám zachytit, se mi honí v hlavě už delší čas, proto bych jim rád dal tímto způsobem ucelenou formu.

23.7.2012 v 8:07 | Karma: 16,83 | Přečteno: 1447x | Diskuse| Sport

Milan Pokorný

Několik oranžových povolebních postřehů

Je už sice pár dní po volbách a strana, ze které jsem měl opravdový strach (tzn. ČSSD) je zřejmě mimo veškeré důležité rozhodování o budoucnosti ČR, ale přesto mi to nedá nezastavit se u některých věcí, kterých jsem i u oranžové strany všiml.

3.6.2010 v 13:06 | Karma: 41,25 | Přečteno: 3080x | Diskuse| Politika

Milan Pokorný

Komunisté by se omlouvat neměli

Čas od času vyvstane v naší společnosti debata o tom, zda by se komunisté měli, nebo neměli omlouvat za svou minulost. Trochu jsem si o tom zapřemýšlel a došel jsem k názoru, že taková omluva by se po nich vůbec neměla žádat.

7.12.2009 v 10:53 | Karma: 28,74 | Přečteno: 1431x | Diskuse| Společnost

Milan Pokorný

Thierry Henry na kříži

Je jasné, že ruka Thierryho Henryho, kterou zahrál v prodloužení zápasu o postup na MS proti Irům, byla jasným přečinem proti fotbalovým pravidlům a že od hráče takového formátu podobný úlet čekal málokdo.

21.11.2009 v 21:10 | Karma: 16,40 | Přečteno: 1746x | Diskuse| Sport

Milan Pokorný

Nezdravá Brücknerovská kontinuita

Se zvolením Ivana Haška na post předsedy ČMFS velká řada fotbalových fanoušků očekávala velké změny. Jenže Hašek namísto toho, aby to vzal tak nějak po „Obamovsku", začal své naděje na spasení našeho fotbalu, resp. špatně rozjeté kvalifikace na MS, hledat v minulosti.

7.9.2009 v 10:20 | Karma: 23,53 | Přečteno: 1547x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Jako prd do Stromovky, posmívá se Fico slovenské sbírce pro Ukrajinu

29. dubna 2024  10:08

Slovenský premiér Robert Fico označil úspěšnou sbírku na munici pro Ukrajinu, ve které Slováci už...

„Islamisté si tu dělají, co chtějí.“ V Hamburku žádali zřízení chalífátu

29. dubna 2024  9:54

Víkendová demonstrace radikálních muslimů v severoněmeckém Hamburku, při které účastníci požadovali...

Královéhradecký kraj opět očekává těsný souboj ODS s hnutím ANO

29. dubna 2024  9:50

Billboardy a plakáty už několik dnů patří kandidátům červnových voleb do Evropského parlamentu. A...

Žena, kterou ve žďárském útulku surově pokousal pes, v nemocnici zemřela

29. dubna 2024  9:48

Svým velmi vážným zraněním podlehla dvaašedesátiletá žena, kterou v půlce dubna napadl v psím...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3895x
sportovní fanoušek

Seznam rubrik

Co právě poslouchám

Oblíbené knihy